Copyright © Cerita Tentang Kami
Design by Dzignine
Tuesday, May 10, 2011

AZAM & AZAB

MANA SATU PILIHAN ANDA....

Dulu, tak pernah fikir pasal2 susah & senang hidup nie....
Apa yang Cik Nurie tau, cuma gi skolah, belajar rajin2....
Balik umah lak, siapkan keje skolah & tolong mak wat keje umah...
Masa dok kt asrama, ikut sume peraturan elok2...
Masa main, kita main...
Masa belajar, kita belajar...
Masa outing, kita kuar le jenjalan....

** Nie la salah satu skolah Cik Nurie yang byk berjasa..**

Memang tau mak & abah susah....tak de bajet untuk enjoy sana & sini...
Sume keje yang dibuat, sume duit yang dicari....
Semata2 sebab nak bagi anak skolah pandai2....

 ** Saya anak felda...Sape tak kenal pokok kelapa sawit..nie la dia...**


** Mesin jahit pertama mak & abah untuk generate side income...now dh pakai mesin industri..**

Tak pernah pun terfikir....camana mak & abah wat keje...
Tak pernah pun terfikir......camana mak & abah cari duit....
Tak pernah fikir waima terlintas pun nak keje apa bila besar nnt...
Tak pernah terfikir pun camana caranya nak cari duit sendiri nnt....

** Nie la namanya DUIT....ada orang tak kenal ke? **

Cik Nurie start keje lepas dapat Diploma...
Tak tersambung sampai degree, sbb kemampuan mak & abah yang terbatas...
Sambil tu, nak bagi laluan kat adik2 sama...yang sumenye ada potensi utk berjaya dalam pelajaran...
Tapi....tak cukup rasanya gaji yang dapat dengan diploma jer....

 ** Tempat cari Diploma....rindunyer....**

Atas inisiatif sendiri, Cik Nurie sambung belajar part time...
Mendaftar dengan baby sulung yang masih dok dalam perut...
Baru je masuk kelas, dah terpaksa cuti tanpa gaji...sbb mabuk yang teruk...
Hari berganti hari, tetap tabah belajar, gi kelas, gi exam....dengan anak kecik...
Sekali lagi cuti tanpa gaji sbb mabuk baby kedua lak...
Tak pe la....even kelas blom abis....
Tapi Allah nak bagi rezki kan...Terima dengan hati yang terbuka...
Alhamdulillah....Tamat jugak belajar masa anak kedua umur 2 thn....
Lama gila....

 ** Masa convo thn 2009...lama gila nak dpt...**

Then, bila dah dapat degree, susah gak nak dpt keje lain...
Tak tau ler..sbb tak berapa nak cari or mmg tak de rezki...
Tapi tak per....kena la usaha cara yang lain...
Cik Nurie ikut jejak langkah En. Suami...buat bizz...
Macam2 yang dicuba...jual kain pasang, keronsang, tudung, produk2 wanita...
At last, jumpa ngan Bizz PREMIUM BEAUTIFUL...
Bole nampak orang lain berjaya...
So apa salahnya mencuba kan...

** Bizz on9 pertama..**

Heran gak ngan sesetengah orang...
Yang tau susah...
Asek jugak mengeluh susah...
Mana taknya, dunia zaman sekarang, sume kena guna duit..
Susu, pampers, medical, umah, kereta, barang dapur, baby sitter & macam2 lagi...
Memang duit bukan segala-galanya...
Tapi, sume2 tu mmg kena guna duit...
Tapi, tak de usaha untuk berubah...
Sangat takut untuk buat langkah pertama...
Tak tau ke dorang, sume benda yang kita nak wat, mmg perlukan langkah pertama...
Kalo kita usaha, Insyaallah....rezki tu pasti ada.....

** Demi satu perubahan..**

Kenapa takut untuk buat langkah pertama tu....
Bukan kita wat salah...
Cuma usaha untuk tambah income demi kemakmuran famili jugak...
Tak kan nak harap orang bagi duit...
Lain la kalo kita anak orang kaya...
Or dapat kawen ngan anak orang kaya...
Tak kan kita nak sampai satu masa, atas kealpaan diri sendiri,
Famili kita jadi berantakan....
Jangan tak tau, banyak kes perpecahan keluarga hari nie,
Disebabkan oleh DUIT.....

Owh..panjangnyer entri saya....tapi sebenarnya pendek jer...sajer je besarkan font...
Semoga membuka mata hati kita....
Juga sebagai peringatan untuk diri sendiri...


2 comments:

Razallie Zainne says:
at: May 10, 2011 at 3:59 PM said...

Wow, very good share, mmg terbuka mata sy lg. Alhamdulillah semoga Allah permudahkan segala urusan.

nurie says:
at: May 10, 2011 at 4:27 PM said...

amin..insyaallah..yang pasti saya sentiasa usaha...