Copyright © Cerita Tentang Kami
Design by Dzignine
Thursday, May 19, 2011

BUAT APA YANG KITA SUKA

BUAT APA YANG KITA KENA BUAT

Dah selalu dengar frasa tu...bila gi kelas kt B32, mostly disogokkan dengan prasa tu oleh sume leader....
Bila difikir2kan balik, memang betul apa yang dorang cakap tu...
Dan frasa tu asek la dok dalam kepala Cik Nurie sampai semalam......sampai mimpi...ekekeke...

Jom kita berfikir secara logik yer.....
kebanyakan kita nie, konpom suka nak wat apa yang kita SUKA & MINAT......
Contohnya, minat shopping, melancong, deco rumah, kumpul pinggan mangkuk cantik & macam2 lagi la....

** Menarik nie kalo dapat susun dalam almari hiasan....**


Belum lagi yang suka nak kumpul barang kemas yang memang berkilauan & memang mabeles kalo dapat pakai...
Specially kalo nak gi keje kawen....pakai lak yang latest design...boleh terkuar biji mata kalau makcik2 & cik kiah2 menengok...ekekekeke...


** Meriah cik kian weh....mau terjojol biji mata...ekekeke... **


Tapi tak ramai yang sanggup nak berkorban masa, tenaga & duit untuk buat apa yang PERLU dibuat...
Contoh simple ajer : buat sesuatu yang boleh generate income lebih...
Macam yang kita sume dah terlebih maklum & faham, kalo mengharapkan gaji yang ada nie....
Memang cukup2 makan ajer....lagi2 plak minyak, gula petrol dah naik harga...
kalo barang2 tu dah naik harga, konpom le barang2 lain menyusul....
Gaji je yang tak naik2...huhuhu...cedey2...

** Benda nie la..dok kejap je dalam account..**

Mostly, orang2 & Cik Nurie sendiri ler sebenarnya.....pagi nie gaji masuk, penuh jek akaun tu yer...best je tgk angka yang tak berapa nak banyak tu....
Tak sampai sejam lepas tu, akaun gaji dah kosong...huhuhuhu...cedey lagi...
Bila gaji masuk, banyak benda yang dah menagih duit tu dari dok dalam akaun lama2....huh!!
Nak kena bayar bil2 astro, telefon, internet, air, letrik, rumah & kereta...
Nak kena bayar taska, skolah agama, transit, van skolah....
Nak kena bli pampers, susu, barang2 dapur sume....
Sume tu nak kan perhatian daripada duit gaji yang seciput tu...


** Bil2 yang menanti untuk disetelkan..**

So, camana nak buat apa yang kita SUKA buat...nak bli apa yang kita NAK beli...
Tengok orang shopping, nak gak gi shopping cam dorang tu....lagi2 dah dekat nak raya nie...
Tengok anak orang pakai baju2 branded, suka jugak kalo dapat tgk anak sendiri pakai baju cam tu...
Mak & pak tak pela...pakai je la baju yang ada...tapi kalo dapat, lagi syok kn...
Tengok orang pakai Ipad, Iphone, Galaxy tab & so on....teringin gak nak pakai gadjet2 cam tu...canggih tu....boleh on9 selalu....

** Gojes giler...**

Tengok orang melancong sana sini....naik flite.....Bandung, Korea, Singapore, etc....
Best gak kalo dapat gi tempat2 cam tuh....
Nie, nak gi Melaka pun susah...nak bawa anak gi zoo pun berkira..

** Impian yang akan jadi nyata...**

Bukan tak nak..tapi byk lagi benda nak difikirkan...
Dah berjalan2 cam tu, konpom le duit banyak abis..
Ngan minyak keta, tol, makan, minum, hotel....
Sume nak pakai duit...
Lepas melancong, kena ada duit gak....nak kena makan gak...huhuhu....
Tekanan sungguh...
At last, dok je la kt umah......

  So, kesimpulan yang bersimpul2....
Kita kena buat something yang PERLU dibuat dulu...
Baru la benda2 yang kita SUKA buat tu akan menyusul dengan jayanya...
Alhamdulillah...dengan beautiful bizz nie, Cik Nurie dah dapat buat perkara yang SUKA dibuat sikit demi sikit...rezki anak2....

Do Contact me 013-378 4050
or 
Email me nadhira.haqim@gmail.com



1 comments:

Ain says:
at: May 19, 2011 at 3:10 PM said...

Betul tu Nor..pendek kata gaji kita bulan2 cukup utk bayar segala bil2 sajer..kalau nak shopping atau travel mmg kene cari duit lain..bonus ker, tunggakan increament ker atau durian runtuh. Kalu takder semua tu?

Cari side income la..betul tak?